45 grader og 15 millioner kr: Alexander cyklede for sin vens sygdom og var en del af rekordhøjt millionindsamlingsbeløb

Alexander Nielsen (til højre) og Kristoffer West på Cykelnerven 2025. Foto: privat
dato

Med hjem på kontoen har Alexander Nielsen ikke bare personlige præstationer og naturoplevelser for livet, men også imponerende 15.100.000 kr. indsamlet til forskning i sclerose.

Sammen med sin gode ven, Kristoffer West, som selv lever med sygdommen, var han en del af Scleroseforeningens flagskibsevent, Cykelnerven. Med to millioner kr. mere end sidste år – og ikke mindst 50 pct. mere end i 2023, hvor der blev samlet 10.1 mio. kr. – slog Cykelnerven rekord. 

Formålet med cykelløbet er at samle penge ind til forskning i sclerose – en autoimmun sygdom, som Danmark har verdens højeste forekomst af per indbygger. Cykelnerven løber hvert år af stablen i de samme bjerge som årets Tour de France og afvikles lige inden, det officielle Tour de France løber over TV-skærmene verden over.

Men hvordan var det så for Alexander endelig at køre de bjerge, han i knap et år har forberedt sig på – sammen med og for sin gode ven?

- Det har været en stor og meget meningsfuld oplevelse. At mærke hvordan alle – uanset niveau – støttede og hjalp hinanden op og ned ad bjergene, var meget rørende. Det var en tur fuld af respekt, opmuntring og sammenhold, fortæller Alexander og fortsætter:

- At kunne være med til at støtte Kristoffer – både i træningen op til og gennemførelsen af selve forløbet i Frankrig – har været helt uvurderligt. Cykelnerven har skabt et rum, hvor der har været plads til at dele, lytte og være der for hinanden.

Det hele kulminerede på Cykelnervens finalebjerg, Luchon-Superbagnères, hvor Alexander og Kristoffer nåede i mål og satte punktum for et års hårdt arbejde:

- Vi stod dér, udmattede og fyldt med følelser, og græd som små børn – af lettelse, stolthed og glæde. Det var et øjeblik, der samlede hele rejsen, både fysisk og mentalt, siger Alexander afsluttende.

I Scleroseforeningen er adm. direktør Klaus Høm også tydelig berørt over den store opbakning og årets resultat:

- Det er helt enestående, at deltagerne i Cykelnerven har formået at samle over 15 millioner kroner ind til scleroseforskning. De midler finansierer mere end halvdelen af den danske forskning i sclerose - og uden dem ville vi slet ikke have samme stærke forskningsmiljø, fortæller han

Kendisser bakker også op

Cykelnerven tiltrækker cykelglade danskere fra hele landet, men er fra det første år også blevet bakket op af nogle af Danmarks mest vindende elitesportsudøvere gennem tiden og kendte TV-værter - herunder en række gengangere.

Guldfireren-roer og femdobbelt OL-medaljevinder Eskild Ebbesen, Niels Laulund, triatlet-og-VM-vinder Camilla Pedersen, Tour-ekspert og TV2News-vært Dennis Ritter, der traditionen tror har været med til at tilrettelægge Cykelnerven, TV-værterne Peter Tanev og Claus Elming, der dog i sidste øjeblik måtte blive hjemme på grund af et styrt, tidligere professionelle fodboldspillere som Martin Jørgensen og landsholdstræner Klaus Bruun Jørgensen.

En af dem, der deltog for første gang, er TV-kokken Thomas Castberg. Den kendte danske kok og tidligere dommer i MasterChef samlede personligt imponerende 326.063 kroner ind:

- Det er ikke bare en cykeltur og jeg er stadig i gang med at fordøje det. Det er en helt enestående oplevelse og nok en af de største oplevelser, jeg har haft i mit liv, lyder reaktionen fra den 50-årige cykelentusiast, der har haft cykling i blodet, siden han var barn:

- Man kan ikke skjule sig på et bjerg, og man møder virkelig sig selv, når man kæmper sig op ad et bjerg. Det kræver, man graver virkelig dybt, og man når ud i afkroge af sig selv, man ikke vidste fandtes, for at hente det frem, der skal til for at overvinde sig selv og gennemføre. Det samme skal de andre, og det er af samme grund en enorm tilfredsstillelse, egoistisk set, at have gennemført, men også at se de andre gennemføre. Det gælder ikke mindst rytterne med sclerose, som er med. Der er det vildeste fællesskab og sammenhold, og det er en kæmpe fornøjelse at kunne støtte deres sag på den her måde, afslutter han.

Kontakt:

For yderligere oplysninger om løbet, kontakt til rytteren, billeder i højere opløsning, andre billeder m.v., kontakt venligst: Kommunikationskonsulent Caroline Ryberg Albæk på mail: cry@scleroseforeningen.dk eller telefon: 23308489


Kort om Tour de France-stigningerne på Cykelnerven 2025

Cykelnerven 2025 fandt sted i Pyrenæerne, som udgør en nøglefase i kampen om den gule trøje midt i Tourens 21 etaper. Cykelnerven blev kørt over tre intense dage og bestod af fire etaper, der var direkte inspireret af Tourens etaper 12, 13 og 14.

Blandt de mange udfordringer var der særligt tre legendariske bjergstigninger, som både rytterne i Cykelnerven og verdens bedste professionelle cykelryttere har haft – eller får – fornøjelsen af. De tre stigninger forventes at blive blandt de afgørende i kampen om Tour de France-sejren 2025:

Hautacam (Etape 12)

Den mest ikoniske stigning på denne etape er Hautacam – et bjerg, der i den grad har fået status som danskerbjerg. Det var netop her, at Jonas Vingegaard i 2022 grundlagde sin samlede sejr i Tour de France med en legendarisk sejr over Tadej Pogačar. Stigningen har desuden historisk betydning for dansk cykelsport, da Bjarne Riis også sejrede her i 1996 på sin vej mod Tour-triumfen. 

Tourmalet (Etape 12)

Sammen med Hautacam var også det mytiske Col du Tourmalet på programmet – et af Tourens mest ikoniske bjerge gennem historien, kendt for sine stejle stigninger og dramatiske etaper.

Bjergenkeltstart (Etape 13)

Etape 13 i Tour-programmet er en kort, men intens bjergenkeltstart, som afsluttes på bjerget Peyragudes’ berømte landingsbane – også kaldet Altiport 007 – kendt fra åbningsscenen i James Bond-filmen Tomorrow Never Dies. Selv om etapen byder på udfordringer, forventes den dog ikke at være lige så afgørende som bjergafslutningerne på de øvrige etaper.

Luchon-Superbagnères (Etape 14)

Den store finale på Cykelnerven fandt sted på Luchon-Superbagnères, en spektakulær bjergafslutning, der også afslutter Tourens 14. etape. Efter 36 år væk fra Tour-programmet vender denne ikoniske stigning endelig tilbage i 2025, og det har skabt store forventninger blandt både eksperter og fans. Sidst Tour-feltet kæmpede sig op ad Luchon-Superbagnères var i 1989, og netop derfor bliver gensynet med denne klassiker et af årets højdepunkter.

Se ruten og læs mere om det Tour de France-inspirerede cykelløb her: https://www.cykelnerven.dk

 

Om Scleroseforeningen

Scleroseforeningen er en privat sygdomsbekæmpende organisation, som arbejder på vegne af de mere end 120.000 danskere, der som patient eller pårørende lever med konsekvenserne af den uhelbredelige, fremadskridende og invaliderende sygdom. 

Vi støttes af knap 100.000 medlemmer og bidragydere. Vi støtter forskning, yder støtte og rådgivning og udbreder kendskab til sygdommen, som vi i Danmark har verdens højeste forekomst af per indbygger.

Vi har sekretariat i Valby, men er landsdækkende med 44 lokalafdelinger fordelt over hele landet samt Færøerne.

Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.