Den 1. oktober 2024 byder Tårnby Hovedbibliotek på to interessante arrangementer. Først kan du lære at blive kriseparat med et kursus kl. 17:00, og senere på aftenen kl. 19:00 kan du dykke ned i Jordens klimahistorie med et fascinerende foredrag.
Bliv kriseparat på 2 timer
Er du kriseparat, og kan du klare dig selv i 3 døgn, hvis strømmen pludselig går, internettet går ned eller der ikke er varme og vand i hanen? Det bliver du med dette 2-timers kursus. Når større dele af samfundet rammes, tager redningsberedskabet sig først og fremmest af vores kritiske samfundsfunktioner, så f.eks. sygehuse og plejehjem kan fungere. Imens skal du og din familie kunne klare jer selv i jeres bolig. Tænk også på naboen - og hvad der sker i dit område.
Hvis I kan undgå at belaste beredskabet, er I med til at sikre, at redningsberedskabets ressourcer bliver brugt, hvor der er mest brug for akut hjælp.
På kurset lærer I:
- at tage vare på jer selv og familien, naboen og jeres bolig
- om redningsberedskabet i bred forstand
- at forebygge, så ulykker og skader helt undgås
- at forberede, så I er klar
- hvad I kan gøre
- hvordan I udarbejder en tjekliste
Alle får 'Min tjekliste' med hjem.
Jordens klimahistorie og kulstofkredsløb
Igennem Jordens 4,6 mia. års historie har klimaet ændret sig mange gange. Variationer i drivhuseffekten har spillet en nøglerolle i Jordens klimaforandringer, men hvad styrede drivhuseffekten før vi mennesker kom til, og hvad kan vi lære af det?
Én af Jordens unikke egenskaber er, at dens yderste lag er brudt op i store plader, som kan bevæge sig, kaldet pladetektonik. Når de tektoniske plader bevæger sig, kan det resultere i perioder med mange vulkanudbrud, som tilfører CO2 til atmosfæren. Ligeledes kan bevægelse i de tektoniske plader også resultere i perioder med meget bjergkædedannelse, som fjerner CO2 fra atmosfæren ved at omdanne CO2 til mineraler, som bindes i jordlagene.
Kom og hør om Jordens klimahistorie, kulstofkredsløbet og menneskers indflydelse på det. Du vil i foredraget også høre mere om omdannelse af CO2 til mineraler og hvordan forskerne vil udnytte Jordens geologiske lag til aktivt at fjerne CO2 fra atmosfæren. Jorden har en 4,6 mia. år lang klimahistorie - hvad kan vi lære af fortiden og hvor er vi på vej hen?
Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation her.
Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab, som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet. Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Praktisk information
Dato: Tirsdag den 1. oktober 2024
Tid: 17:00 (Kriseparat kursus) og 19:00 (Klimahistorie foredrag)
Sted: Tårnby Hovedbibliotek, Kamillevej 10, 2770 Kastrup
Entré: Gratis billetter
Arrangør: Alle
Vi tager forbehold for, at oplysningerne om begivenheden kan have ændret sig siden, vi skrev artiklen. Tjek seneste opdateringer her
To spændende arrangementer på Tårnby Hovedbibliotek
Kilde: Kultunaut